tisdag 29 mars 2011

TILLÅTET ATT ÄGA


På daglig hundpromenaden hade Mötesplatsskylten plötsligt blivit ett politiskt utspel. Skadegörelsen kan jag leva med, men ägandet kompromissar jag inte med.

I ett demokratiskt samhälle är äganderätten en grundsten. Långsiktigheten hos den som brukar skogen är avgörande för hur skogen sköts. Investeringar i skogsvård sker bara om ägandet är tydligt. 

Idag naggas ägandet i kanten av flera olika aktörer:
1. Statens villebråd, bl.a. vargen, ska matas med markägarens älgar. Älgens skafferi står den enskilde skogsägaren för. Plantera gärna in varg, freda gärna vargen -- men inte utan tillåtelse på privatägda marker.   
2. Särintressen inom naturvården kräver dyra avsättningar långt utöver de frivilliga åttaganden som görs. I de olika och certifieringssytemen kan frivilliga åttaganden kombineras med bevarat ägande.
3. Allemansrätten förväntas ge komersiella intressen rätt att bedriva affärsverksamhet på den enskildes skogsmark. Forsränning och bärplockning är ok för den enskilde. Men inte när olika företag bedriver verksamheterna i vinstsyfte på bekostnad av den enskilde skogsägaren.

Sverige har genom det privatägda skogsbruket skapat ett landskap, en tillväxt och en modell för skogsbruk som många andra länder kan avundas. I motsats till den "Svenska Modellen" kan man vända blicken mot några av de tidigare kommunistiska diktaturerna. Där finns ingen tradition som värnat det privata ägandet.
N'p




 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar