måndag 21 mars 2011

Bedrövad -- Berövad

Helgen gick i Älgens tecken - saltstenarna skulle köras ut med skoter på det fina vårföret. Föryngringarna skulle besiktigas.

Det var inte älgbetade tallungskogar jag fick se. Jag fick se totalkvaddade föryngringar. Skadorna är så omfattande att omplantering blir nödvändig. Där den uppätna svensktallen står borde det vara en fem meter hög ungskog, nu står bara käppar kvar. Jag känner mig bedrövad.

Jag är också berövad framtida intäkter. Visst är älgjakten värd en peng  50-70:-/ha och år. Mot denna intäkt ska ställas förlorad tillväxt på mellan 5 och 7 kubikmeter/år till ett värde av 1500-2000:-/ha. Därutöver kommer kostnader för omplantering.

Visst borde det vara möjligt att samtidigt hålla både en jaktbar älgstam och måttliga skador på tallungskogen. I vårt område, på ca 30 000 ha,  skjuter vi mellan 5 och 6 älgar/1000 ha och stammen verkar öka ytterligare. Det kanske är så att vi i Sverige fått det för bra ekonomiskt, eller kanske kan vi inte räkna plus och minus.

Hoppet får vi ställa till andra trädslag än svensk tall. Contortan står i stort helt oskadad brevvid den uppätna svensktallen.  Vi får också hoppas att den nya modellen för älgförvaltning ger markägaren makten över älgstammen och att vi åtminstone kan halvera stammen av älg i vårt område.

Saltstenarna då? Jodå dom finns på plats och kommer att vara förbrukade redan i  juli...

N'p

2 kommentarer:

  1. Beklagar dina föryngringar och framtida skogsproduktion. Vi måste lära oss förvalta älgstammen utifrån skogens bärförmåga, dvs skogens förmåga att föda en älg med bibehållen virkesproduktion. Det är tallungskogen som är den begränsande faktorn i de allra flesta fall. Älg per 100 ha tallungskog är ett klokt mått för en långsiktig älgförvaltning. Det krävs ca 15 hektar ungskog för att föda en älg med acceptabla skogsskador . Det innebär en älgstam på ca 7 älg/100 ha tallungskog i vinterstam. För att årligen kontrollera att denna nivå ligger rätt görs även betesskadeinventeringar på färskt toppskottsbete. Skall vi komma vidare i denna fråga måste vi grunda besluten på fakta. 1.Ungskogs areal och ungskogsprognos
    2.Toppskottsbete (årlig inventering)
    3.Populationsinventering
    I årtionden har tyckande och "decibeldemokrati" styrt älgstammen. Vi måste ta fram fakta för att komma vidare.

    SvaraRadera
  2. Vi har på tre demonstrationsgårdar i Södras område låtit Skogforsk göra mätningar och beräkningar av tillväxt- och värdeförlusterna i betade bestånd. Det fanns exempel på 90%iga förluster!
    En förklaring till varför det är som det är fick vi ju på utvecklingskonferensen i Sundsvall ifjol där 30% av skogsfolket i mentometermätningen tyckte att älgstammen inte ska minskas.
    På den här länken finns ett annat jämtländskt blogginlägg om älgbete
    http://marianne-eriksson.blogspot.com/search?updated-max=2010-11-19T21%3A57%3A00%2B01%3A00&max-results=7

    SvaraRadera