tisdag 1 mars 2011

DAGS FÖR LITE MODERNT BAGGBÖLERI

Idag får skog som ägs av enskilda personer inte köpas av juridiska personer, t.ex. aktiebolag. Historiskt är bakgrunden att bevara loalt ägande och enskilda lant och skogsbrukares försörjning. Idag är verkligheten att stora arealer privat skog ägs av dödsbon, delägare utan anknytning till bygden där skogen finns och andra fysiska personer utan intresse för vare sig skogsbruk eller hembygd.

Avkastningen från ett skogsinnehav kan variera oerhört mycket beroende på hur innehavet sköts. I den bästa av världar avverkas, röjs, planteras, byggs vägar m.m.  Avkastningen är hög och värdet på innehavet ökar. I den andra ändan av verkligheten står gamla skogar utan tillväxt, hyggen utan återväxt och oröjda ungskogar utan värdetillväxt.

Om det vore tillåtet att överföra driften av skogsbruk till aktiebolagsform med normala krav på avkastning skulle många slumrande fastigheter åter komma i bruk. För den enskilde som redan sköter skogen aktivt  finns inte så stora fördelar med en "bolagisering". Dagens skatteregler gynnar redan enskilt ägande av skogsbruk. Om förvärv av skogsmark fick ske av aktiebolag skulle mängden fastigheter till salu öka och värdet av genomsnittsfastigheten också öka.

I grunden är det otidsenligt att förbjuda en viss diftsform för just skogsbruk. För Sverige är det dessutom en dålig affär att stora arealer skog inte sköts optimalt. Nu är det dags att öppna nya vägar för att underlätta för driftiga företagare att även kunna driva och utveckla skogsbruk i aktiebolagsform.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar