onsdag 19 januari 2011

PROCENTEN HÄLGE...

Kapitalförvaltare lever på att ta ett par promille, eller kanske en ½procent i ersättning för sina insatser. Alla vet att det blir stora pengar på några år. Skogsägaren lever på en avkastning av skogskapitalet. Avkastning på tre procent är acceptabelt för de flesta.
I Jämtland är en tillväxt på 4-5 kubikmeter per hektar och år vanligt om skogen sköts traditionellt och med ett bra "vardagsskogsbruk". Denna normaltillväxt ökar värdet i ett genomsnittligt skogskapital med 2-5% år. Är skogsägaren lite mer ambitös med föryngringar, röjningar och plantval kan avkastningen öka upp till nivån 5-10 procent.  Denna avkastning är beräknad utan hänsyn till inflation eller förväntningar om stigande virkespriser.

Ett skogsinnehav som är värt 3 miljoner kronor ökar i värde under en tioårsperiod:
1. Avkastning 3 procent  blir värdeökningen 1,03 miljoner kronor
2. Avkastning 5 procent  blir värdeökningen 1,87 miljoner kronor
3  Avkastning 8 procent  blir värdeökningen 3,47 miljoner kronor

Nu är årstiden då man kan "skriva fram skogsbruksplanen" och planera sommarens skogsinvesteringar. För den som har skog är det en god affär att inte dela med sig till någon kapitalförvaltare utan själv fundera på hur man kan höja avkastningen i den egna skogen.



                                                                                                                

1 kommentar:

  1. Intressanta vinklar och argument. Har du sett vår broschyr "Verktygslådan" som du kan ladda ner från den här sidan? http://www.lrf.se/Medlem/Foretagande/Skogsbruk/Kraftsamling-Skog/Studiematerial/

    SvaraRadera