fredag 1 oktober 2010

Hot och möjligheter
Vissa människor finner sin trygghet i det bestående - andra ser möjligheter i förändringarna. I skogen har nostalgiker funnit "a sacred heaven".  Reservat, kontinuitet och självföryngring har blivit honnörsord.
Förädling, klonskogsbruk och produktion är begrepp som föraktas.

Men hur fungerar skogsekosystemen egentligen?

Totalt kaos, dramatiska händelser och  oväntade gäster drabbar i ständigt vår taigaskog. I "våra norrländska skogar" har människan varit en aktör i flera hundra år. Besökarna har varit både brandsomrar, gråbarrsjuka och i senare tid varg. Fram till för något årtionde sedan var nyttigheter, tjära, plank och bräder, pappersmassana vedbrand och  mulbete. Idag har nyttigheterna i form av ekosysytemtjänster och biologisk mångfald tagit över många av skogens tidigare funktioner.

Om skogsgenerationerna är 50-100 år kan det vara klokt att besinna ett längre perspektiv än 10-20 årstrender. Skogslandskapet kommer att förändras - och det kommer att må bättre och bättre.

Bakom luddiga formuleringar om mångfald, utrotningshot och profithunger döljer sig okunskap och många gånger också andra omsorger än den om skogarnas välmående.





  



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar