onsdag 20 oktober 2010

När är det rätt att avverka?

Ekonomerna påstår att man ska hugga ner ett skogsbestånd när den löpande tillväxten faller under den genomsnittliga tillväxten som beståndet haft sedan den anlades. Det finns andra sätt att välja tidpunkten:

1. Om värdet av tillväxten ger en avkastning på t.ex. 5% på den stående skogen kan det vara klokt att avverka om det finns möjlighet att återinvestera i t.ex. röjningar,dikesrensningar, gödsling eller vägbyggen och få en ränta  > 5% på denna investering.
2. En pelarsal av 100-årig tall där man kan meditera en vårnatt och få uppleva när fågelsången startar upp kan man inte ens kalylera något avverkningsdatum på.
3. Konjunkturen svänger upp och ned. Lyckas man träffa konjunkturtoppen för sin avverkning finns massor av pengar att tjäna. Bommar man konjunkturtoppen får man trösta sig med att den nya skogsgenerationen kommer att bli oändligt mycket bättre än den gamla skogen var.
4. Restskogar, skogar på bra marker med låg tillväxt och lågt virkesförråd (5:3 skogar), har avecklats på 100 000 tals hektar i norra Sverige.  Där växer idag högavkastande ungskogar. Har man "oväxtliga" skogar med låga virkesförråd bör man avverka dessa innan man ger sig på de virkesrika bestånden. Förtreten med stor areal och inte så fet virkeslikvid betalar sig på sikt
5. I Contorta skogar finns två varianter på avverkningsstrategi. Till dessa frågor ska jag återkomma så småningom.

Om du har synpunkter på avverkningsstrategier för privatskogsbruket kan du väl kommentera det jag skrivit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar